Over mij

 

Ad Oskam (1950) heeft voor, tijdens en na zijn studies bouwkunde (HTS en TH) altijd cartoons en strips getekend.

Vrijwel direct na zijn afstuderen (1981) start hij als zelfstandig, professioneel cartoonist/illustrator en werkt uitsluitend in opdracht.

 

Mede dankzij de combinatie van kennis van bouwkunde en professionele vaardigheden op het gebied van vormgeving verzorgde hij verschillende publicaties voor opdrachtgevers uit de bouw-, milieu-, en energiesector.

Door in tekst de juiste toon te zetten en deze met humor in cartoons te combineren ontstond een eigen herkenbare vorm.

 

MeAd foto.jpgnig opdrachtgever als Rijks-, Provinciale- en Gemeentelijke- overheden als ook vakbonden, consumentenorganisaties, gezondheidszorg en medische instellingen hebben daar dankbaar gebruik van gemaakt. Er verschijnt een grote diversiteit aan cartoons en strips in tijdschriften, boeken, digitale publicaties en jaarverslagen. Ook educatieve diensten en communicatiebureaus vragen hem om aangeleverde onderwerpen in beeldende taal om te zetten. Hij maakt passende tekeningen, waardoor vaak moeilijk te duiden redactionele teksten beter te begrijpen zijn. Ook cartoons voor wakkere lezingen zijn in trek. Het combineren van beeld en tekst heeft zijn voorkeur, daar ligt zijn eigenheid en kracht.

Naast deze vorm van werken maakt hij ook illustraties en realistische lijntekeningen.

Ook bestaan er secuur uitgewerkte plattegronden en landkaartjes en 3-dimentionale bouwkundige creaties van zijn hand.

Logo's en strakke symboolachtige tekeningen horen tevens tot de mogelijkheden.

 

Ad 'denkt' met z'n hand en tijdens het snelle schetsen doemen er verschillende teksten op. Daarna verfijnt hij de ruwe spinsels.

In strips -meestal stroken van drie of vier plaatjes- kan hij zich het best uitleven.

Vanuit de ruime ervaring vertrouwt hij erop dat er altijd wel iets leuks uitkomt.